pompa-de-caldura-banner
pompa de caldura Pompe de caldura Despre noi Noutati Proiectele noastre Calculator oferta Preturi ContactContact Producator pompe de caldura in R.Moldova Reprezentanta producator pompe de caldura in R.Moldova Pompe de caldura in RusiaAdauga la Favorite
 
          PRODUSE
POMPA DE CALDURA (R407)
POMPA DE CALDURA MIXTA
POMPA DE CALDURA CU BOILER
POMPA DE CALDURA AER APA
PANOURI SOLARE
VENTILOCONVECTOARE
BOILERE,VASE ACUMULATOARE
FORAJ GEOTERMAL
INFORMATII UTILE
 


CALCUL SIMPLIFICAT AL COLECTORULUI SOLAR

. .

Pentru a vizualiza instalati versiunea noua Adobe Flash Player

        In vederea utilizarii unui colector solar pentru incalzirea apei calde menajere, va propunem un calcul simplu care ajuta la determinarea suprafetei colectorului solar si performantelor sale. Si in dependenta de necesitati sa dimensionati corect sistemul solar .

        Se stie ca intr-o zi cu soare fiecare metru patrat de panouri solare, instalat perpendicular razelor solare, capteaza 800 pana la 1000 W de energie termica solara (in functie de atmosfera).

Luam in calcul media de 900 W/m2

        Sa presupunem ca avem un panou solar cu suprafata de 1 m2. Partea indreptata spre soare este de culoare neagra mat si 100% captarea caldurii. Partea inferioara (din umbra) are un strat de 10 cm polistiren. Calculam pierderile de caldura a partii aflate in umbra. Coeficientul de transfer termic al polistirenului este de 0,05 W / m * grd. Luand in considerare grosimea si variatia temperaturii spre exemplu de 50 grade , avem pierderi de 0,05/0,1 * 50 = 25 W. Cam tot atat vor radia alte componente ale sistemului solar. In total pierderile vor fi de 50 W.

        Atmosfera nu tot timpul este transparenta, iar colectorul perfect curat. De aceea vom lua in considerare fluxul de energie egal cu 800 W/ m2.

        Capacitatea termica a apei este de 4200 J / kg * grd. Raportul dintre W si J este:

1 W = 3600 J.

       Deci pentru incalzirea 1 кg apa (1 litru) cu un grad, este necesar 1,16 W.

Reiesind din aceste date , rezulta ca pentru un panou solar de 1 m2.

 

800 / 1,16 = 689,65. aproximativ = 700 /Kg*grade.

 

        Acesta este raportul de cate kilograme de pa cu cate grade putem incalzi intr-o ora cu ajutorul unui panou solar de 1 m2. Desigur nu sunt luate in calcul toate pierderile de caldura a unui colector solar. Pe masura ce un colector solar se incalzeste, el emite caldura. De aceea este imposibil sa se incalzeasca mai mult de 70-90 grade. De aceea cifra 700 se poate considera reala doar pentru temperaturile joase , in limita 10-60 grade.

        Daca luam in calcul ca temperatura de pornire a apei este de 15 grade, atunci temperatura apei incalzite va fi de 15 + 50 = 65 grade. La aceasta temperatura apa garantat dauneaza, daca nu este diluata cu apa rece.

        Daca avem nevoie de apa fierbinte rapid (nu intr-o ora, ci in 30 minute, sau chiar in 15 minute, respectiv trebuie de micsorat volumul unui colector solar de 2 sau 4 ori. Volumul! Nu si suprafata.

        Reiesa, ca un colector solar trebuie sa aiba un volum minim cu o suprafata maxima.

Intr-un minut un colector solar incalzeste la 50 grade un pahar de apa. De aceea nu are sens ca un colector solar sa fie cu un flux de apa constant. Deoarece va trebui in acest caz sa fie de o suprafata considerabila. Nu tot timpul este nevoie de apa calda care sa curga constant. De aceea toate colectoarele solare sunt de tip acumulativ. Timp de o ora ( un colector solar conventional ) va prepara 15 litri de apa calda. Este suficient pentru a face dus. Va reamintim ca raportul de apa calda si rece este de 1:2 sau 1:3.

        Acumulam apa calda corect!

       Un colector solar este conceput pe o schema de recirculare. Cu toate acestea se instaleaza un vas acumulator izolat sau un boiler. Acesta este conectat direct la colector solar. Apa din boiler circula constant prin panou solar si se reincalzeste. Pare sa fie logic si simplu. Dar apare o intrebare- de ce apa incalzita de amestecat cu cea inca rece? Temperatura totala, se va mari si apa la inceput va fi putin mai calda, apoi tot mai calda pana nu atinge acea temperatura critica. Acest proces va fi continuu pana la apusul soarelui.

        Daca luam in calcul , ca consumul de apa pentru o familie este de 300-400litri in 24 de ore, trebuie sa fie apa in rezerva de aproximativ 100 – 200 litri. Dimineata , cand soarele abia rasare, 50 litri. 150 litri se prepara de colectorul solar pana la temperatura critica in 5-6 ore! In timpul consumului, in boiler se suplineste apa cu cea rece, reducand temperatura generala. Acest lucru este nefavorabil. De aceea stfel de sisteme au un randament ridicat doar in tarile, unde soarele este mai tot timpul : Grecia, Italia, s.a. Insa noi suntem in Romania.

        De aceea nu este recomandata circulatia constanta a apei. Apa s-a incalzit- foloseste sau acumuleaza. Un colector solar pentru Romania este astfel:

Panou solar de volum minim (3-5 литров) --- vas acumulator/ boiler 50-100 litri. Un panou solar trebuie echipat cu o supapa termostatica ( cum ar fi la un autoturism) sau releu termic (placa bimetalica cu electrovalva). Ultima este mai usor de pus in aplicare.

        Procesul este urmator: apa intr-un panou solar se incalzeste in 15-20 minute pana la 40-60 grade. In acest moment supapa ractioneaza, se deschide si apa se varsa in boiler. Acesta este de dimeniuni reduse (50 litri este suficient), echipat cu o rezistenta electrica si o izolatie foarte buna. In doar 15 minute apa calda este gata pentru a fi utilizata! Si ea continua sa curga. Observati, nu calda, ci fierbinte! Intr-o ora se acumuleaza 30 de litri de apa foarte fierbinte.

        Cand boilerul va fi plin, procesul se va opri si apa va fi in permanenta incalzita in colector. Dimensioanarea boilerului se face reiesind din necesitatile celui care instaleaza acest sistem cu panouri solare.

        Un alt lucru pozitiv este , ca modalitatea de varsare a apei in boiler permite fara probleme utilizarea simultan a mai multe colectoare solare, orientate sub unghiuri diferite si indreptare vestica sau estica. Astfel din doua colectoare solare instalate, dimineata va lucra un colector -din Est, la pranz ambele si seara alt colector, cel instalat spre Vest.

 


Despre noi | Noutati | Proiecte | Harta site
 

Copyright © ALTAL GRUP 2008-2015