pompa-de-caldura
pompa de caldura Pompa de caldura Despre noi Noutati Proiectele noastre Calculator oferta Preturi ContactContact Producator pompe de caldura in R.Moldova Reprezentanta producator pompe de caldura in R.Moldova Pompe de caldura in RusiaAdauga la favorite
 
          PRODUSE
POMPE DE CALDURA (R407)
POMPA DE CALDURA MIXTA
POMPA DE CALDURA CU BOILER
POMPA DE CALDURA AER APA
PANOURI SOLARE
VENTILOCONVECTOARE
BOILERE,VASE ACUMULATOARE
FORAJ GEOTERMAL
INFORMATII UTILE
 

Incalzirea si apa calda menajera in locuintele individuale asigurate de tehnologia cu pompa de caldura

   Tehnologia de incalzire si alimentare cu apa calda a caselor cu ajutorul pompelor de caldura, este foarte populara in tarile dezvoltate. Aceasta tehnologie a inceput sa castige tot mai mult teren si in Romania. Peste 30 de ani de experienta in exploatarea pompelor de caldura inafara tarii, inclusiv – in tarile, unde conditiile climaterice sunt similare cu cele din Romania, a confirmat fiabilitatea si eficienta ridicata a acestui echipament. Acest aspect, precum si cresterea tarifelor pentru resursele energetice, sunt premisele schimbarii modului de a produce si consuma resursele energetice si ne determina sa luam in serios perspectiva de aplicare a pompei de caldura ca solutie energetica, la noi in tara.

   In momentul dat, specialistii companiei ALTAL Grup, responsabili de productia pompelor de caldura, au o vasta experienta si in proiectarea acestor sisteme complexe de incalzire.

   Bucla exterioara

   Cand utilizatorul opteaza pentru pompa de caldura, doreste ca acest echipament sa asigure tot necesarul de incalzire. In Romania este posibil de asigurat acest lucru utilizand resursele energetice alternative, cu o temperatura stabila pe tot parcursul anului - sol, ape subterane. Pompele de caldura «aer–apa» se pot utiliza si in tandem cu o alta sursa de caldura – electrica, pe gaz, cazan cu combustibil solid sau lichid (bivalent).

   In Romania cel mai mare succes il au pompele de caldura «sol–apa» si «apa–apa». Bucla externa a pompelor de caldura de tipul «sol–apa»– set de bucle (PE) de tevi cu amestec de antigel, circulant. In caz de scurgere acest agent termic nu prezinta pericol pentru mediul extern, din aceasta cauza se foloseste doar antigel de calitate, certificat.

   Avantajul colectorului orizontal – este costul relativ scazut al acestuia. Insa, pentru amplasarea acestuia este nevoie de teren, care nu va fi utilizat pe viitor in alt scop.

   Sonda verticala presupune forarea unui put cu adancimea de la 60 pana la 100 de metri. Costurile forajului sunt ridicate, aproximativ 15 EURO pe metru liniar forat. .

   La proiectarea buclei pentru sistemul de incalzire cu pompa de caldura de tipul «sol–apa» cu colector orizontal, este necesar de luat in considerare structura si compozitia solului , de care depinde captarea energiei (pentru diferite tipuri de sol captarea energiei este de la 10 pana la 40 W/m2). In cazul colectorului orizontal, (in conditiile noastre se amplaseaza la adancimea de 1,7±0,2 м) aceste informatii se pot primi la executarea fundamentului case sau daca se sapa o groapa la adancimea necesara amplasarii colectorului.

   Captarea de energie este esentiala si in cazul colectorului vertical, la fel, depinde de densitatea rocii si panza freatica (30 pana la 100 W/m). Pentru informatiile referitoare la studiile geo, se poate adresa la unitatile specializate sau companiile cu activitate si experienta in foraj pentru puturi de apa, din zona unde se afla obiectul.

La executarea buclei exterioare se folosesc tevi РЕ 20 sau РЕ25

   O alta sursa de captare a energiei cu ajutorul sistemelor cu pompa de caldura de tipul «sol–apa» –amplasarea acestuia in lac sau rau . Metoda este una foarte avantajoasa – datorita realizarii simple si cu un cost mai redus .

Sursa de captare a energiei pentru pompa de caldura de tipul «apa–apa» este apa freatica: primul put este pentru sursa de apa, apa din acesta trece prin pompa de caldura si apoi este deversata in al doilea put, cel de deversare. Aceasta solutie permite captarea energiei cu cele mai bune randamente, comparativ cu celelalte pompe de caldura, dar practic, rar este posibila aplicarea acestei solutii. – problema o constituie calitatea si cantitatea (pentru pompa de caldura cu puterea de 13 KW consumul de apa constituie 2,8 m3/h) de apa pe termen lung.

 

   Amlasarea si conectarea pompei de caldura

   Regimul de exploatare a unui sistem cu pompa de caldura fara o alta sursa de incalzire, se numeste monovalent. Pompa de caldura se poate echipa cu incalzitor electric integrat. Acesta poate functiona indipendent sau paralel cu pompa de caldura. Astfel, in perioadele mai reci va fi acoperit deficitul de caldura. Deoarece se foloseste aceeasi sursa de energie, acest regim de exploatare este monoenergetic.

   Exploatata in regim monovalent si monoenergetic pompa de caldura necesita alimentarea bifazica pentru pompa de caldura pana in 16 KW si trifazic cu puterea de peste 16 KW. Important: puterea unei pompe de caldura, este mult mai mica, decat centrala electrica ce asigura aceeasi putere termica.

Pompa de caldura nu necesita reglementari referitor la amplasarea acesteia ca centrala pe gaz. Unicul factor important in luarea deciziei de amplasare, este zgomotul – si deranjul pe care il creeaza locuitorilor imobilului: de aceea nu se recomanda amplasarea in vecinatatea dormitorului.

Camera tehnica este cea mai buna solutie de amplasare a pompei de caldura, din punct de vedere a zgomotului si organizarii.

   Sistemul de incalzire

   In casele, incalzite cu pompa de caldura, se acorda preferintele pentru sisteme de temperatura joasa si anume sistemului de incalzire in pardoseala. Incalzirea in pardoseala asigura un coeficient de performanta (raportul intre energia termica produsa si energia electrica consumata) de 4,5, in timp de in loc de sistemul de calorifere (care se pot utiliza ) – 3, este eficient sistemul de ventiloconvectoare (pana 4.8-5.2). Recomandam si sistemele mixte («incalzirea in pardoseala» si ventiloconvectoarele).

sistem dotat cu pompa de caldura

 

   Imaginea reprezinta schema tipica pentru o casa de 230 m2 cu incalzire in pardoseala. Puterea pompei de caldura– 16,1 KW. Consumul de energie electrica – 3,6 KW. COP – 4,6. Suprafata colectorului – 500 m2. Lungimea tevii colectorului – 800 m (patru bucle de 200 m), diametrul tevii – 25 mm.

Pompa de caldura instalata de tipul «sol–apa» cu numarul maxim de elemente integrate : reglarea compensarii de temperatura, racire pasiva si activa, pompa de circulatie pentru incalzire, vana de amestec cu servomotor, senzori de temperatura. Pompa de caldura dotata cu siguranta circuitului de incalzire. Agentul termic se incalzeste pana la 60°С.

   Automatizarea. Panoul de comanda asigura controlul complet al pompei de caldura, reglarea temperaturii in casa (sistemul de climatizare). Panoul dispune de setari flexibile. La conectarea senzorului de temperatura din incaperi, este posibila reglarea temperaturii aerului din casa: independent de senzorul exterior ( de afara) sau in acelasi timp cu acesta. Automatizarea asigura functionarea a doua circuite de temperatura a incalzirii.

In plus, pompa de caldura asigura vara racirea spatiilor (recuperare sau conditionare centralizata). La fel, pompa de caldura asigura incalzirea piscinei.

 

 

Despre noi | Noutati | Proiecte | Harta site
 

Copyright © ALTAL GRUP 2008-2015